sm

För många år sen. Ungefär sex, skulle jag gissa. Var det en veterinär som sa till matte att jag inte skulle kunna tävla mer agility. Jag borde börja med någon annan sport, sa den. Eftersom min rygg var risig och min tå var trasig.

Varje dag sen dess, har jag tänkt att det var tur. Att matte tänkte annorlunda. Hon bestämde sig för att jag var alldeles för ung för en sådan tanke. Alldeles för stark och välbyggd från grunden. Att jag har så bra vinklar för funktion. Lite lång ländrygg, ja. Men håller man den superstark och vet vad man ska undvika, då är den bra att ha. Man blir nämligen lång i steget av den, hoppar optimalt och springer fort.

*

Som vi har tränat min kropp. Matte och jag. Noga planerat, noga utvalt. Testat oss fram, tillsammans. Backat ibland, gått framåt för det mesta. Allt för att se hur stark och hållbar en trasig kropp kan bli. Den är ju lite trasig min kropp. Har lite skavanker. Förändringar i ryggen, på flera ställen, av ålder och arbete. En senskada i en tå, förändringar i tårna, av arbete och ålder de också. Vi har haft lite att pyssla med så att säga.

*

Jag vill inte påstå att vi har lagt ner omåttligt mycket tid på min träning. Men vi undviker en hel del saker. Saker som är helt onödiga att göra, om man vill att kroppen ska hålla. Saker man kan leva väldigt bra utan att göra, och det vill jag påstå gäller alla hundar. Visste ni, att den utan tvekan vanligaste orsaken till led- eller muskelskada på hund, är kast med boll eller pinne? På andra plats? Jo, lek med annan hund. Om detta skulle matte kunna prata och berätta om i en evighet…

Sen är vi noga med varierad träning, aldrig monoton, och alltid i lagom mängd.

Jag har täcke när jag sitter och väntar, är i bilen, är fuktig efter simning, eller när vinden viner och kylan är här.

Jag simmar. Det tummar vi aldrig på. Det är troligtvis det som har gjort att min kropp är så stark. Det är ju bra för hela kroppen, avlastande och skonsamt uppbyggande. Ökar rörelseomfånget och höjer cirkulationen. Dessutom är det ungefär det roligaste jag vet.

Ibland får jag laserbehandlingar för spända och ömma muskler, ibland äter jag kosttillskott för att främja ledfunktionen och näringstillförsel till mitt brosk.

Jag använder viktmanschetter, som ökar mitt rörelseomfång i lederna och dessutom ger mig gratis styrketräning på promenader.

Och så går vi i skogen. Varje dag. Bästa gymmet.

*

Vi gör aldrig för mycket av något. Går aldrig för långt eller för kort. Vi har hittat balansen så att säga. Jag tränar sällan agility längre, bara någon gång då och då. Jag vilar mycket. Tar det chill. Äter bra mat. Blir aldrig överviktig. Men heller inte tunn. För när man är äldre tappar man lätt muskler och har desto svårare att bygga upp dem igen.

*

SM. Jag tog mig och husse till final. Det känns i hjärtat och i själen.

Tänk så roligt vi har, husse och jag.

Han är min soulmate.

Foto: Kicki Björklund & Martin Rimby