quartier latin

Myllret och dofterna, i de latinska kvarteren, är som en osannolik jorden-runt-resa. Hela Paris är väl egentligen som en jorden-runt-resa. Miljoner människor samsas i denna stad. Människor med rötter i Asien, Karibien, Afrika.

Denna mishmash av kulturer, som möts och som gör hela staden till vad den faktiskt är.

Levande.

*

Quartier Latin är en enda labyrint av små torg, gränder och asymmetriskt vinklade gator som tar dig till helt otänkbara, vyer. Hål i väggen, restauranger och barer.

Och dofter från alla världens hörn.

Men, dessa kvarter har också varit studenternas hoods, med Sorbonne i centrum, i hela åttahundra år! Ja, åttahundra år. Svindlande är tanken.

Ta metron till St Michel, och när du kommit uppför trappan kastas du rakt in de gamla studentkvarteren. T.ex. torget place St-Michel, där studenter har köpt böcker från de uppradade borden sedan mannaminne. Strosa sedan vidare mot ost, till kvarteret St-Séverin, som liksom fungerar som en magnet. Och drar dig in i sina medeltida gränder. Det är här du, om du är en foodie, kan gå helt bananas, med dreglet hängande från hakan. Här trängs tavernor, konditorier, barer, en och annan bistro och ett ostronställe där du kan äta ostron för 1€ styck och dricka bubbel till.

Till lunch.

I Paris.

 

 Och så plötsligt, i ett utav hålen i väggen, står ju Justin Timberlake och fixar crêpes.

Som om han aldrig annat gjort.