slottsfrossa

De skotska slotten verkar vara naturligt integrerade i det omgivande landskapet. Aldrig känns det märkligt att det plötsligt, i en dunge, reser sig ett magnifikt, medeltida slott. Några av världens mest ikoniska slottsbyggnader finns just här, och det storslagna i dessa fick mattarna att häpna.

Så många tusentals minnen lever fortfarande i dessa, många gånger, över halvsekelgamla, mästerverk.

Vart och ett får de en att tappa andan för en stund.

*

Castle Leod

Klanen MacKenzies säte, än idag faktiskt, är från 1600-talet. Det är fortfarande privatbostad, men med långt objektiv kan man ändå komma nära, strosandes i den magnifika slottsträdgården, omgiven av får.

Som ni förstår, är slottet inspirationskällan till Castle Leoch, där klanen MacKenzie huserar.

*

Doune Castle

Den här borgen från 1300-talet känns säkert igen?

Det är ju nämligen inspelningsplatsen för såväl Monty Pythons galna värld, Ivanhoe, Winterfell i Game Of Thrones, samt Castle Leoch i Outlander.

Historiens vingslag över detta minnesmärke är otaliga. Ser ni bilden längre ner med en repad sten? Just i den stenen, som finns i det som var slottets kök, har man sedan 1300-talet slipat knivarna…..

*

Edinburgh Castle

Här är det, det storslagna blickfånget på Castle Rock, mitt i Edinburgh. Det liksom vilar mot klippans branter och siktar mot himlen. På en och samma gång. Den äldsta delen i slottet är från 1100-talet. Här kan du vandra runt, upp och ner, hit och dit, och aldrig får man grepp om slottets myllrande vrår och vinklar. Det skiftar mellan att känns som ett medeltida fängelse, till ett palats från 1500-talet.

Ogreppbart och spännande.

Foto: Wikipedia

*

Hopetoun House

I slutet av 1600-talet byggdes detta ändlöst vackra ”lantställe”, ja, ni fattar ju att allt är relativt. Det är i själva verket ett enormt slott. Men, ändå ett lantställe….

Mindre delar är fortfarande privatbostad, medan den större delen av slottet är öppet för allmänheten.

Flertalet scener i Outlander (säsong 1-3) har spelats in här.

Ej förvånande, slottet bjuder på ofattbara scenerier och rum.

Foto: Eden Scott

Foto: Anna Åkerström